Samen functies ontwikkelen voor pauzelandschappen
Op sommige locaties vormt het intens verknopen van het sociale met het ruimtelijke de vruchtbaarste bodem voor een geslaagd planningsproces. Zo ontstaat een interactieve, inclusieve manier van stads- of gebiedsontwikkeling. Vooral op plekken die zich in een tussenfase bevinden, de zogenaamde pauzelandschappen, zoeken we samen naar nieuwe functies en invullingen.
Experimenteren om te leren
Een stapsgewijze aanpak voorkomt stilstand. Op plekken waar planningsprocessen dreigen te verzanden in patstellingen voelt het bevrijdend om het experiment aan te gaan. Kleine stappen laten toe om trajecten terug in beweging te trekken. Ze hypothekeren op geen enkele manier de toekomst van de plek. Nieuwe invullingen proefdraaien brengt vaak verhelderende inzichten die ook op lange termijn waardevol zijn.
Iedereen scenograaf van de stad
Een essentieel onderdeel van de sociaal-ruimtelijke dynamiek is het actief opsporen van doelgroepen die niet participeren aan klassieke planningstrajecten. Deze werkwijze maakt het ook mogelijk om sociale problemen met ruimtelijke oplossingen te verlichten of verhelpen. Zo verheft Common Ground alle bewoners tot scenograaf van de stad: iedereen krijgt de kans om mee te werken aan de vormgeving van het decor waarin ze wonen, werken en leven.